prva strana

Sreda, 8. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

mediji

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Divlji zapad u Vrujcima i Petnici

Slobodan Raković

Vrujci

– Područje Vrujaca danas me podseća na stare dobre kaubojce i vreme deljenja (otmanja) zemlje na Divljem zapadu. Istina, ovde zemlja nikog ne interesuje, ali voda i te kako. Nema, doduše, teksaških porodica, niti savremenih naftaških trgovaca sa širokim šeširima, obaveznom cigarom u zubima i dugim crnim limuzinama sa bar šestora vrata. Ali zato ima srpskih, balkanskih i belosvetskih biznismena, dinastija i dinastijica… Trka za vrujačkom naftom zvanom voda, počela je. I kako je red, već su prvi predmeti stigli, ne kod mioničkog šerifa, već u Opštinski sud.

Listam rešenja o odobrenjima za eksploataciju malo mineralizovane vode, pa o određivanju eksploatacionih polja, pa zaključak o ispravci rešenja, pa… A onda mi objašnjavaju da to ne može tako, da su to izdala nenadležna ministarstva, da će sve morati na sud. Pokušavam da shvatim o čemu se radi. I sada priča tek počinje. Završena, najavljena, očekivana ili navodna prodaja „Vode vode” hrvatskom „Agrokoru”, ili nekom drugom, u prvi plan je u Vrujcima stavila priču o eksploatacionim poljima. Prema slovu zakona, pod uslovom da su dva rešenja, zaključci i drugi papiri ispravni – nevernih Toma ima uvek – pravo na eksploataciju vode u Vrujcima imaju Poljoprivredno ugostiteljsko preduzeće „Vrujci”, koje je vlasnik hotela i godinama nosilac razvoja mesta, na površini od šest kvadratnih kilometara, a sve ostalo pripada „Si&Si”, odnosno „Vodi vodi” ili Vojinu Đorđeviću. A nije u pitanju mala površina. Trebalo je, da se vratimo Divljem zapadu, podugo jahati, jer u pitanju su sela Berkovac, Popadić, Gunjica, Dučić, Todorin Do, Gornji Mušić, Komanice i Maljević.

Prema prvim procenama, pod „zaštitom” je 60 do 100 kvadratnih kilometara. I ukoliko Srbija ne bi bila to što jeste, na toj površini, bez saglasnosti Vojina Đorđevića ili direktora PUP „Vrujci” niko ne bi imao pravo ni bunar za kućnu upotrebu da kopa, ni pumpu da pobode za sopstvene potrebe. Ipak, ovo je Srbija, pa su izvođački radovi tog tipa, u praksi, za sada, dozvoljeni.